Kata módosítás: könyvelőhiányt okozhat a törvény változása

A megnövekedett adminisztrációs terhek elvégzéséhez egyszerűen nincsen elegendő könyvelő az eleve szakemberhiánnyal küzdő szakmában – állítja a Minősített Könyvelők Egyesülete.

Viharos sebességgel lett népszerű adózási forma a kisvállalkozások átalányadója, a kata. 2013-as bevezetése óta mára a 2021-es adatok alapján az 590 ezer egyéni vállalkozóból 450 ezer választotta ezt az adózási formát.

Nincs elég könyvelő

A július 12-én benyújtott jogszabálytervezet augusztus végével lényegében megszüntette azt az adózási módot, amit minden tizedik magyar használt. A módosítások után lényegében lehetetlen a legtöbb adózónak a kata módosított szabályainak megfelelni, hiszen csakis magánszemélytől származó bevételekre alkalmazható az adózási forma olvasható a Minősített Könyvelők Egyesületének Közleményében.

Ez a katás vállalkozók több, mint háromnegyedét érinti, akiknek jelentős része új adózási formát kell keressen. Azonban bármilyen megoldást is választ a vállalkozás, az az adminisztrációs terhel növekedésével jár.

„A kata fő előnye az egyszerűsége volt, és több százezer egyéni vállalkozó megnövekedett adminisztrációs terheinek elvégzéséhez egyszerűen nincsen elegendő könyvelő az eleve szakemberhiánnyal küzdő szakmában” – mutat rá egy kevéssé ismert nehézségre Harkai István a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke.

A könyvelői szervezetnél úgy látják, nagy az esélye annak is, hogy egy ilyen intézkedés hatására az amúgy is túlterhelt, egyre fogyatkozó számú könyvelők egy része befejezi a tevékenységét, így tovább csökken a szakemberek száma. Az egyéb adózási formákban már nem csak évi, hanem havi bevallásokat kell készíteni, sokkal szigorúbb nyilvántartásokat kell vezetni, a törvényes működéshez sokkal több feltételt kell figyelni a könyvelőknek.

A feketegazdaság felé haladhatunk

Mindez a vállalkozásoknak többletköltséget, a könyvelőknek többletmunkát jelent, és ezzel tovább bonyolítja és drágítja a módosítás az adórendszert. A szakemberek szerint félő, hogy az intézkedéseknek nem az lesz a hatása, hogy több adót fizetnek az egyéni vállalkozók, hanem ismét a feketegazdaság irányába fognak sokan váltani.

Különösen problémás, hogy adóéven belül módosítják a jogszabályokat. A július 12-én elfogadásra került szabályok szerint augusztus 31-éig működhetnek tovább a megszokott formában a katás vállalkozások. Élő szerződések betartását, az életszerű munkavégzést is akadályozza az új szabály, amivel még a költségvetés sem biztos, hogy jobban fog járni.

Élő szerződések esetén kihívásos annak kezelése, hogyan lehet például olyan bevételeket kezelni, amiket egy szeptemberben már megszűnő egyéni vállalkozó kap. Ez a megrendelők számára is többletmunkát, adminisztrációt jelent. Több százezer szerződést kell a nyári szabadságolások alatt átírni, ésszerű lett volna a 2023-as év elejét megvárni a változásokkal.

Felkészülés és egyeztetés a könyvelővel

A MINKE szerint most az a legfontosabb, hogy minden vállalkozás egyeztessen a könyvelőjével, adótanácsadóval, az időpontról, hogy mikor tudják áttekinteni a választási lehetőségeket. Cégek esetében nagyon fontos, hogy az adónem-váltás miatt könyvvizsgálatra lesz szükségük.

A konkrét egyeztetéssel pedig ajánlott várni pár napot, a törvény hivatalos megjelenését követően, mert a teendők nagyban függenek attól is, hogy a NAV milyen tájékoztatót fog közzétenni az átállás módjáról és a könyvelőnek is tájékozódni kell a lehetőségekről.

A leghasznosabb, amit minden a katából kieső vállalkozó addig is tehet, hogy felkészül a könyvelővel, adótanácsadóval, könyvvizsgálóval folytatandó beszélgetésre, mert konkrétumok nélkül a szakemberek sem tudnak konkrét tanácsot adni. Nézze át és írja le milyen költségei vannak, melyek a vállalkozásával kapcsolatban merülnek fel. Ez ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen adózási módot érdemes választani. Például van-e kocsija, amire költséget lehet elszámolni, mennyi az anyag- és árubeszerzés költsége, egyéb vállalkozási költségei.

Emellett gondolja át, hogy mennyi bevétele várható még augusztus 31-ig a vállalkozásnak. Ugyanis például a kata-alanyiság megszűnésének utolsó napján megszerzett bevételnek kell tekinteni minden olyan ellenértéket, amelyről kiállított bizonylat szerinti teljesítési időpont a kata-alanyiság időszakára esik. Tehát az a kisadózó, aki már 2022 januárjában is katás volt, és a katásságát 2022. szeptember 1. nappal szünteti meg, az idén 12 millió Ft-ig nem fizet különadót.

A Minősített Könyvelők Egyesülete a törvény megjelenése után további tájékoztató anyagokkal, az új adózási forma kiválasztását segítő kalkulációs táblákkal fogja segíteni a vállalkozókat és könyvelőket. További információk melyek a szervezet Facebook oldalán lesznek láthatók.

(Adó Online)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + 19 =