Újraírták az e-kereskedelem áfa-szabályait

Az e-kereskedelemre vonatkozó áfacsomag komplex, uniós szintű módosítás: a változtatások egy része már hatályos, másik részük alkalmazása 2021. július 1-jétől lesz kötelező. Az Adó kódex megjelenő lapszáma mindenben segíti a felkészülést.

Az e-kereskedelem gazdasági jelentősége egyre nő; az áfa-szabályozás sem uniós, sem nemzetállami szinten sem tudott lépést tartani a fejlődéssel, így az EU egészében új szabályozás lépett és lép hatályba; az új jogszabályok azt a célt szolgálják, hogy erőteljesebben érvényesüljön a fogyasztás szerinti adóztatás elve, a vállalkozások egyenlő bánásmódban részesüljenek a versenysemlegesség elve alapján, valamint egyszerűsödjön az adófizetéssel, adóbeszedéssel kapcsolatos ügymenet.

Az e-kereskedelemre vonatkozó áfacsomag komplex módosítás: a változtatások egy része már 2019. január 1-jétől hatályos, másik részük alkalmazása 2021. július 1-jétől lesz kötelező.

A módosítások alapvetően négy nagy területet ölelnek fel:

– a Közösségen belüli távértékesítés szabályainak változása;

– a kisértékű import küldemények áfamentességének eltörlése, az import utáni áfa megfizetésére vonatkozó új szabályok;

– az elektronikus kereskedelmet elősegítő elektronikus felületek adófizetésre kötelezetté tétele, valamint nyilvántartási kötelezettség előírása a számukra;

– az egyablakos rendszer hozzáigazítása, kiterjesztése az új típusú adófizetési kötelezettségek teljesítéséhez.

Forrás: ado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − három =