Meddig terjed a könyvelő felelőssége?

Ha egy kávézót üzemeltető egyéni vállalkozó a különböző áfakulcsokat szinte véletlenszerűen alkalmazza a pénztárgép használata során, akkor a könyvelő a pénztárgépszalag szerint vagy a valós tartalomnak megfelelően javítva könyveljen? Meddig terjed az ő felelőssége, és hol kezdődik a vállalkozóé? A kérdésre Hunyadné Szűts Veronika adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: van egy egyéni vállalkozó, akinek a főtevékenysége: 563006 – kávézó, teázó (nem melegkonyhás). A pénztárgépbe 5 százalékot, 18 százalékot és 27 százalékot is ütött (2018–2019–2020). A könyvelő hogyan jár el helyesen áfabevalláskor, a kapott pénztárgépszalagot a rajta lévő áfakulcsokkal könyvelje, és vallja be az áfát? Vagy a könyvelő köteles ezeket az áfakulcsokat felülbírálni, és 27 százalékkal bevallani? Illetve meddig terjed a könyvelő felelőssége a felvett tevékenységi kört illetően, és a beütött áfakulcsokért a pénztárgépszalagon bármilyen formában felel a könyvelő? Vagy ez az egyéni vállalkozó felelőssége?

SZAKÉRTŐI VÁLASZ

A szerződés tartalma, azaz, hogy pontosan mire vállalkozott a könyvelő, mérvadó. Amennyiben pl. az adóbevallások összeállítására is vállalkozott, akkor elvárható tőle, hogy annak tartalmi helyességéről legalább azon a szinten meggyőződjön, hogy a számlák adatai valósak, a tevékenység létező, a dokumentumokkal egyező stb. Mindenképpen elvárható a könyvelőtől, hogy jelezze a tulajdonosnak, ha szabályszerűtlenséget tapasztal vagy gyanít. (Ezt lehetőleg írásban tegye.)

Ugyanakkor nem várható el tőle, hogy „nyomozzon”, a tulajdonos a könyvvezetéssel, bevallásokkal kapcsolatos felelősségét rá nem háríthatja át. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) szerint a károsultnak kell bizonyítania többek között, hogy a károkozó magatartás a másik oldalon (a könyvelőnél) volt, mint ahogy az ok-okozati összefüggést is a kár és a könyvelő magatartása között.

A károkozó ugyanakkor kimentheti magát, ha pl. bizonyítani tudja, hogy ellenőrzési körén kívül esett vagy nem volt elvárható tőle, hogy elhárítsa a kárt (erre jó a jó szerződés), illetve, ha úgy járt el, ahogy az tőle elvárható volt (ezzel már vigyázni kell, hiszen egy könyvelőtől elvárható, hogy jelezze/javítsa, ha hibás áfakulcsot gyanít).

Forrás: adozona.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + kilenc =