Változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapításában

A július 1-jén hatályba lépett új tb-törvény egyebek mellett módosította a nem nyugdíjas vállalkozók és a biztosított őstermelők minimális járulékalapját. Ez a változás kihatással van a vállalkozók, őstermelők egészségbiztosítási pénzbeli ellátására, azaz ezáltal változott a táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, az örökbefogadói díj megállapítására vonatkozó szabályozás.

Az új Tbj. (azaz a 2019. évi CXXII. törvény) 2020. július 1-jétől módosította a nem nyugdíjas – azaz nem saját jogú nyugdíjas, és nem korhatárt betöltött özvegyi nyugdíjban részesülő – vállalkozók járulékfizetésének alsó határát. Az előző Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) úgy rendelkezett, hogy a nem nyugdíjas egyéni, illetve társas vállalkozó járulékfizetésének alapja a következő:   

– 10 százalék nyugdíjjárulék esetén havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum;

– 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék kapcsán havonta legalább a minimálbér illetve garantált bérminimum másfélszerese.

Tekintettel arra, hogy 2020. július 1-jétől már nincs külön 10 százalék nyugdíjjárulék, 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék, 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék és 1,5 százalék munkaerőpiaci járulék, hanem egységesen 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot kell alkalmazni, így meg kellett határozni, hogy ennek az egységes járuléknak az alapja havonta legalább a minimálbér, illetve a garantált bérminimum vagy annak a másfélszerese legyen.

Az a döntés született, hogy a biztosított, nem nyugdíjas egyéni, illetve társas vállalkozó 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékának az alapja egységesen havonta legalább a minimálbér, illetve szakképzettséget igénylő tevékenység esetén a garantált bérminimum lett.

Forrás: www.adozona.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + 9 =