Újabb kedvezmények a családoknak: áfacsökkentés, illetékmentesség és 100 százalékos CSED

Újabb családtámogatási lépésekről döntött az Országgyűlés a kormány javaslatára, ezúttal is a gyermekvállalás ösztönzését, illetve a családok otthonteremtésének könnyítését szolgálják a megszavazott törvénymódosítások.

Az otthonteremtési program bővítéseként az új lakóingatlanok értékesítésének áfája 27-ről 5 százalékra csökken január elsejétől. Novák Katalin családokért felelős miniszter arról is tájékoztatott, kormányrendelet rendezi majd, hogy a gyermekes vagy gyermekvállalás előtt álló családoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak otthont, az 5 százalékos áfatartalmat is visszaadjuk. A csökkentett áfakulcsot 2022 végéig lehet majd alkalmazni, de azokra a lakásokra, amelyekre eddig az időpontig megkapják az építési engedélyt, egészen 2026 végéig alkalmazható lesz az 5 százalékos áfamérték.

A csokkal lakást vásárlók illetékmentességet is élveznek, miután az elfogadott törvénnyel eltörölték a 4 százalékos visszterhes vagyonszerzési illetéket. Ez egyaránt érvényes az új és a használt lakás vásárlásására is, a forgalmi értéktől függetlenül biztosított.

A parlament döntött a csecsemőgondozási díj (csed) emeléséről is. A csed összege 2021. július elsejétől a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 70 százalékáról 100 százalékára emelkedik, ezáltal az ellátásra jogosultak a szülési szabadság időtartama alatt a korábbi nettó keresetüknél magasabb összegű ellátást kapnak kézhez.

Orbán Viktor miniszterelnök a februári évértékelőjén jelentette be a csed 100 százalékra emelését.

Forrás: www.kormany.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + négy =