TÁJÉKOZTATÁS: utazási korlátozások

Kihirdetésre került a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet, valamint az országok besorolásáról szóló aktuális tisztifőorvosi határozat. 

A Kormányrendelet az egyes országokat COVID-19 vírussal való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján három kategóriába sorolja, melyekre eltérő utazási szabályokat határoz meg. A besorolás az alábbi három kategóriába történik, a fertőzés súlyosságától függően:

– az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony (zöld)
– az aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos (sárga)
– az aktuális fertőzöttség mértéke súlyos (piros)

Az országok aktuális fertőzöttségi viszonyai alapján az országos tisztifőorvos határozatban teszi közzé a sárga és a piros jelzéssel besorolt országok listáját. Azok az országok, amelyek a határozatban nem kerültek besorolásra, zöld jelzéssel besorolt országnak minősülnek.

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárok (és a Kormányrendelet alapján magyar állampolgárokkal egy tekintet alá eső személyek) Magyarországra történő belépésére, melyek a következők:

– zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet,
– sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.
– ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és
– az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban,
– az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban kerül elhelyezésre.

Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a magyar állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett teszttel igazolja, hogy nem fertőzött.

A magyar állampolgársággal nem rendelkezők Magyarországra történő belépésének szabályai:

– a külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet;
– a külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban sárga jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át amelynek tűrésére köteles;
– külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére a piros jelzéssel besorolt ország területéről nem léphet be.

A Kormányrendelet megfogalmaz nem magyar állampolgárokra vonatkozó különös méltánylást érdemlő eseteket, speciális rendelkezéseket a kapcsolt vállalkozások közötti utazásra és az agrárágazatban dolgozókra, illetve a Magyarországon átutazó személyekre, valamint a nemzetközi sporteseményekre, sportolókra, valamint sportszakemberekre vonatkozóan, melyek megtalálhatóak a cikk elején hivatkozott részletes tájékoztatóban.

Forrás: Dr. Haraszti Gábor, ügyvéd

Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + három =