A stratégiai társaságokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségről

A 2020. május 26-án hatályba lépett kormányrendelet szerint a külföldi befektetők stratégiai társaságokat érintő befektetéseivel kapcsolatban bejelentési kötelezettség áll fenn egészen 2020. december 31-éig.

A bejelentés kötelezettséget előíró Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében a magyarországi székhelyű gazdasági társaságok gazdasági célú védelméhez szükséges intézkedésekről szóló 227/202. (V. 25.) kormányrendeletet (a továbbiakban: kormányrendelet) a Magyar Közlöny 120. számában hirdették ki és május 26-án lépett hatályba.

A kormányrendelet alkalmazásában stratégiai társaság az a magyarországi székhellyel rendelkező kft. és rt., melynek bármely tevékenységi köre a kormányrendelet 1. mellékletében meghatározott stratégiai jelentőségű ágazatba (például az energia-, a közlekedés, a kommunikáció, a távközlési, a média-, továbbá a pénzügyi, hitel- és biztosítási ágazatba) tartozik.

Bejelentési kötelezettség keletkezik, ha az Európai Unió más tagállamában, az Európai Gazdasági Térség (EGT) más tagállamában vagy a Svájci Államszövetségben bejegyzett jogi személy vagy egyéb szervezet stratégiai társaságban közvetlenül vagy közvetett módon többségi befolyásra tesz szert tulajdonszerzéssel – történjen az részesedésátruházás, tőkeemelés, átalakulás, egyesülés vagy szétválás útján –, átváltoztatható, jegyzési jogot biztosító vagy átváltozó kötvény tulajdonjogának megszerzésével, illetve üzletrészt vagy részvényt terhelő haszonélvezeti jog megszerzésével. Az ilyen jogügyletet akkor is bejelentési kötelezettség terheli, ha a belföldön, az EU más tagállamában, az EGT más tagállamában vagy a Svájci Államszövetségben bejegyzett jogi személyben vagy egyéb szervezetben az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térségen, valamint a Svájci Államszövetségen kívüli állam állampolgára vagy ilyen államban bejegyzett jogi személy vagy egyéb szervezet rendelkezik többségi befolyással, ugyanis a kormányrendelet szerint ekkor a tulajdonrészt, illetve befolyást szerző társaság külföldi befektetőnek tekintendő. Külföldi befektetőnek minősülnek továbbá az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térségen, valamint a Svájci Államszövetségen kívüli állam állampolgárai vagy ilyen államban bejegyzett jogi személyek, egyéb szervezetek.

 

Forrás: www.adozona.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + 13 =