Gondolkodj nagyban – és projektekben!

A könyvelésből megtudhatod, nyereséges vagy veszteséges-e a céged. Általában, a működése egészét tekintve. Előfordulhat azonban, hogy rejtett veszteségforrások lapulnak a nyereség mögött is.

Ha a bevételeket és költségeket projektenként elkülönítve könyveljük, akkor villámgyorsan kideríthetjük, melyik projekt hogy teljesít, akad-e közöttük olyan, amely csak viszi a pénzt. A főkönyvi számlák jól felépített rendszere azt is megmutatja, hogy mely költségek, ráfordítások nagyobbak az ágazatban indokoltnál.

Az már csak hab a tortán, hogy a pályázatok esetében kifejezetten előírják, hogy ki kell derülnie a könyvelésből, mely számlákat finanszírozták az adott támogatásból.  A projekt szemléletű könyvvezetés ezt a feladatot is megoldja.

Érvként a projektszemlélet mellett, nézzünk meg egy esettanulmányt!

Tegyük fel, hogy a vizsgált vállalkozás vezetőinek szemet szúrt, hogy bár a tevékenység még mindig nyereséges, de egyre szerényebb mértékben, a költségek pedig növekednek. Ez utóbbi bizonyos keretek között természetes is lehet, de a társaság úgy tűnik, magasabb költségekkel dolgozik, mint versenytársai.

A cikk további része elérhető itt.

Forrás: www.ado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × kettő =