Adótörvény változások 2020-ban

Két törvénycsomag is benyújtásra került november 12-én a Parlament elé, T/8015. számú törvényjavaslat a Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról, illetve a T/8021. számú törvényjavaslat a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről. Ebből szemezgetünk!

  • Jelenleg a munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjas munkavállalók bérét csak a 15%-os Szja terheli, ez 2020. július elsejétől úgy változik, hogy minden nyugdíjast megillet a járulékmentesség, nem csak a munkaviszonyban állót.
  • A családi járulékkedvezmény ezidáig a 1,5 %-os munkaerő-piaci járulék terhére nem volt érvényesíthető, amennyiben a törvényjavaslat elfogadásra kerül, úgy július 1. után már a teljes, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz a családi kedvezmény.
  • A ma benyújtott törvényjavaslat szerint 2020. július 1-től összeolvad a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerő-piaci járulék. Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz.
  • Gazdaságfehérítő intézkedés, illetve az adminisztráció terheinek csökkentése érdekében a jövőben minden számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóság felé. Ez megalapozza a 2021. tavaszától bevezetésre kerülő áfa bevallási tervezetet, amelyet a NAV fog elkészíteni az adózók számára. Jelenleg csak a 100  ezer forintos áfa összeget elérő, illetve az ezt meghaladó számlák adatait látja online az adóhivatal, 2020. július 1-jétől már gyakorlatilag minden vállalkozói számlát, 2021. január 1-jétől pedig még a magánszemélyek részére kiállítottakat is.
  • A vállalkozók jól járnának a minimum-járulékalap szabályok változásával, ugyanis míg jelenleg az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik meg, addig 2020. július 1-től már csak a minimálbér után kell.
  • Július 1-jétől számlát, illetve nyugtát kell kiállítani az áfa-mentes ügyletek nagy részéről is, így például a magán-egészségügyi, fogorvosi, oktatási szolgáltatásról, illetve az ingatlanértékesítésről is.
  • 15 napról 8 napra csökken a számlakibocsátásra nyitva álló határidő.

Forrás: www.perfekt.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 4 =