A fordított áfa meghosszabbítását akarja a NAK

A gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott, 2018. december 31-én lejáró fordított áfafizetési rendszer alkalmazásának meghosszabbítását szorgalmazza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A köztestület pénteki közleményében azt írta, a rendszer  egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az érintett termékeknél – búza, kukorica, árpa, rozs, zab, tritikálé, illetve napraforgó, repce, szója – jelentősen visszaszorult a korábban drasztikus méreteket öltő áfacsalás, a fiktív export, és számottevő mértékben tisztult a piac.

A NAK szerint, ha mégsem lehetséges a fordított áfa alkalmazásának meghosszabbítása, akkor a jelenleg érintett, valamint az ehhez közvetlenül kapcsolódó termékek, alapvető élelmiszerek áfájának mértéke csökkenjen 5 százalékra. A NAK erre az esetre kéri, hogy a 2019-es központi költségvetés véglegesítése ennek figyelembe vételével történjen meg.

A fordított adózás azt jelenti, hogy az adót a termék vásárlója fizeti meg az állam részére, azaz a számlát az általános forgalmi adó felszámítása nélkül állítják ki és az adót majd a vevőnek kell befizetnie az adóhatóságnak.

(MTI)

 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + négy =