Benyújtották a költségvetést – csökken a szochó

A reálkereset alakulásának függvényében 2019 folyamán (várhatóan július 1-jétől) további 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó kulcsa – derül ki a szerdán benyújtott költségvetési javaslat indoklásából. Az adó törvénycsomagot a kormány jövő héten nyújtja be.

2019-től új, önálló szociális hozzájárulási adó törvény kerül bevezetésre – olvasható a törvényjavaslat indoklásában. Az új szabályozás lefedi a korábban egészségügyi hozzájárulást viselő jövedelmeket is, így ez az adónem megszűnik, egyúttal sor kerül az adónem kedvezményeinek újragondolására is.

A kisvállalati adó (kiva)  2019-ben már 1 milliárd forint bevételig, illetve mérlegfőösszegig választható. A beruházások ösztönzését szolgálja, hogy 2019-től jelentősen megnövekszik a fejlesztési tartalék értékhatára, az energiahatékonysági kedvezmény pedig már a felújításokra is kiterjed.

A benyújtott költségvetésből kiderül az is, hogy az ápolási díj nem emelkedik jövőre, marad bruttó 32600 forint. A közszolgálati tisztviselők illetményalapja is ellenáll a változásoknak, marad 2019-ben 38 650 forint, ahogy tíz éve mindig.Varga Mihály ugyanakkor a tárca közleménye szerint a a kormánytisztviselői és köztisztviselői bérrendezés lehetőségéről úgy nyilatkozott: ennek módjáról és mértékéről ősszel dönt a kormány.

A kormányzat 2019-ben 4,1%-os gazdasági növekedéssel, 1,8%-os GDP-arányos hiánnyal és 2,7%-os inflációval számol az államadósság további mérséklése mellett – emeli ki a Pénzügyminisztérium közleménye. A csok-ra a költségvetés az ideinél is több, összesen 242 milliárd forintot különít el

2019-ben 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, az infláció mértékével. Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után nem kell szociális hozzájárulási adót és járulékokat fizetni. Folytatódnak a növekedést elősegítő beruházási programok, összességében 4000 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg jövőre. Mind az általános tartalék, mind a hiánycél teljesítéséhez kötött biztonsági tartalékelemek összege a másfélszeresére emelkedik jövőre.

(Pénzügyminisztérium, parlament.hu, Adó Online)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + tizenkettő =