Az szja bevallás új szabályai

Bevallásifilozófia-váltás, hogy a bevallási folyamat irányának megfordításával az állami adóhatóság elkészíti a magánszemélyek éves adóbevallásának tervezetét – olvasható az Adóvilág legfrisebb számában. A cikk részletesen bemutatja az új bevallási rendszert. Az adóhatóság csak abban az esetben várja a magánszemély aktív közreműködésével a bevallása benyújtását, ha a bevallási tervezet adataihoz képest eltérő a tényleges adókötelezettsége – írja az Adóvilág cikke.

A technikai jellegű változások közé tartozik, hogy a 2016. évi személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség teljesítésére az adóhatóság által rendszeresített nyomtatvány elnevezése ’53-as bevallásról ’SZJA bevallásra módosul. A másik lényeges változás, hogy a személyi jövedelemadó bevallási nyomtatvány 2017. március 15-ét követően egy, az adóhatóság honlapján újonnan kialakított webes kitöltő (WebNYK) program használatával is elkészíthető és ügyfélkapun keresztül beküldhető lesz.

Az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyek részé re a WebNYK nyomtatványkitöltőben egy üres nyomtatvány áll rendelkezésre, amelyet a bevallás elektronikus beolvasását segítő 2D formátumban nyomtathatnak ki és papír alapon küldhetnek be az adóhatósághoz. Ezen időpontot követően a WebNYK program segítségével is össze tudják állítani önadózóként a bevallásukat azok a magán személyek, akik rendelkeznek ugyan ügyfélkapuval, de nem kívánják azon keresztül megtekinteni az adóhatóság által elkészített bevallási tervezetet. Esetükben egy, a törzsadatokkal feltöltött üres adóbevallás válik elérhetővé az online felületen, ezt tölthetik ki és nyújthatják be elektronikusan.

A 2017-es év átmenetnek tekinthető a hagyományos és a web-alapú kitöltés szempontjából, mindkét lehetőség adott lesz, azaz az ÁNYK program is elérhető marad.

A teljes cikk letölthető a NAV honlapjáról.

Forrás: ado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − 1 =