Így adhat pénzt albérletre a munkáltató

A jövő évi cafeteriaváltozások között néhány újabb, adómentesen adható juttatás is szerepel, köztük az albérlet-, hivatalos nevén mobilitási célú lakhatási támogatás. Lássuk, kinek és hogyan adható!

A 2016. június 15-én kihirdetett, a jövő évi adószabályokról szóló csomag számos, a személyi jövedelemadón (szja) belül az adómentes juttatásokat érintő változást vezetett be, amelyek sok ponton felülírják vagy pontosítják az adómentes munkáltatói juttatások körét.

Ezek egyike a munkáltató által nyújtott mobilitási célú lakhatási támogatás, amelynek fő célja a munkaerő mobilitásának felpörgetése. A magyar munkavállalók jellemzően egyáltalán nem hajlandóak az országon belüli mobilitásra munkavállalás miatt, a súlyosan munkaerő-hiányos régiókban, főként a közepes és nagyvállalatok számára az erre való motivációban segíthet az albérlet-cafeteria. De egyáltalán nem mindenki számára lesz elérhető. Az adómentes támogatásra való jogosultsághoz először is határozatlan idejű munkaszerződés szükséges, melynek keretében a munkavállaló legalább heti 36 órát dolgozik, valamint az, hogy a kedvezményezett lakó- és munkahelye között legalább 60 kilométer legyen a távolság, és a távot tömegközlekedéssel legalább három óra legyen megtenni oda-vissza.

A támogatás ideje alatt a dolgozónak nem lehet saját lakása ezen a területen belül, ez még érthető, de a szabály úgy szól, hogy a munkaviszony megkezdését megelőző 12 hónapban sem lehetett ilyen ingatlana, ha meg akarja kapni az adómentes támogatást. Fata Lászlónak, a Cafeteria Trend Kft. ügyvezetőjének a napi.hu-nak adott magyarázata szerint ennek a szabályozásnak az az értelme, hogy az állam elsősorban a munkavállalók mobilitását kívánja támogatni, nem pedig általánosan az albérleti díj kifizetését.

A mobilitási célú lakhatási támogatás a munkaviszony létrejöttét követő 5 évben adható, a foglalkoztatásban töltött évek számától függően változó mértékben. Az első két évben a minimálbér 40 százalékáig terjedhet az adómentes juttatás értéke, két év után 24 hónapig a minimálbér 25 százalékát, majd további egy évig annak 15 százalékát lehet adni. Az ezen az összegen felül juttatott támogatásra már nem jár adómentesség.

További kedvező változás, hogy a cégek adózás előtti eredményét csökkenti a mobilitási célú lakhatási támogatás adóévben juttatott összege, de legfeljebb az adózás előtti nyereség összege.

A részletes előírásokat a Szja törvény 1. számú mellékletének 9.7. pontja tartalmazza

Forrás: Piac és Profit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × három =