Az egykori katás ügyfelek nagy része más adónemben működteti vállalkozását

A vállalkozások száma 2022 óta nagyjából százezerrel 724 ezerre nőtt a Számlázz.hu-nál, azonban a katások a korábbinál jóval kisebb mértékben képviseltetik magukat. Míg 2022-ben 261 ezer vállalkozó mondta magát katásnak, jelen pillanatban 40 ezren vannak azok, akikről biztosan lehet tudni, hogy ezt az adónemet választották. A többi ügyfél sem tűnt el, csak jellemzően más adónemet választott. Lassan, de növekedik az új katások köre is: az utóbbi egy évben (2023 február és 2024 februárja között) ötezerrel ismét nőtt a számuk.

Magyarország egyik legnagyobb fintech cége, a Számlázz.hu az éves kata bevallás február 26-i határidejéhez közeledve számvetést készített arról, hogy a több, mint 724 ezer ügyfele közül hány egyéni vállalkozó jelezte a számlázási fiókjában, hogy a kata adónem szerint adózik. Mint ismeretes, a kisadózó vállalkozások tételes adója (régi kata) 2022. augusztus végén szűnt meg. Akkor 261 ezer katás ügyfél volt regisztrálva a Számlázz.hu rendszerében. 2022. szeptember 1-től teljesen új szabályok vonatkoznak a katásokra – legfontosabb, hogy megszűnik a kata adóalanyiságuk, ha kifizetőtől szereznek bevételt. Számuk emiatt először 35 ezerre csökkent a Számlázz.hu-nál, de az elmúlt egy évben ismét növekedésnek indult, mára már legalább 40 ezren jelezték, hogy katásként adóznak.

A többi ügyfél sem tűnt el a Számlázz.hu platformjáról, csupán más adónemet választottak: nagy részük átalányadózó lett a változások után, de vannak olyanok is, akik társas vállalkozást alapítottak. Bárhogy is döntöttek, ugyanazt a támogatást kapják a fintech cégtől, amit korábban is élvezhettek. Az előírásoknak megfelelően azok választják a katát, akiknek magánszemély partnerei vannak. Sok a katás vállalkozók között a fodrász, kézműves, alkotóművész, nyelvtanár, vagy éppen személyi edző.

A mostani katások túlnyomó többsége már 2022 előtt is vállalkozó volt, és 20%-uk rendelkezik könyvelővel. Vélhetően azért ilyen alacsony a könyvelőt igénybe vevő vállalkozások aránya, mert a kata adónem körüli adminisztráció viszonylag egyszerű, és a vállalkozók a Számlázz.hu-ban az éves kata bevallás elkészítésére is találnak megoldást. A Számlázz.hu Keret-és adófigyelőjében elérhető bevallás-varázsló segítségével az előző években összesen 30 ezren készítették el saját maguk a bevallásukat. A Keret- és adófigyelővel nemcsak a bevallás készíthető el, hanem a vállalkozók egész évben számlázási fiókjuk vezérlőpultján követhetik kata, illetve átalányadó és alanyi adómentes kereteiket, és a teendőikről és a határidőkről is figyelmeztetést kapnak. A szakmai ügyfélszolgálat pedig adózási és könyvelési kérdésekben áll a rendelkezésükre, sőt igény esetén a bevallás elkészítésében is segítséget nyújtanak.

A 23KATA bevallás határideje idén február 26-a.

Forrás: Számlázz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 11 =