Kulturális szolgáltatások mint adómentesen adható juttatások

A nyár a pihenés mellett a feltöltődés ideje is, amelyet a munkáltató/kifizető is támogathat a magánszemélyek esetében azzal, hogy a különböző rendezvényekre belépőjegyet vagy bérletet biztosít.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.28. b) pontja alapján nem pénzben kapott juttatásként adómentes a kulturális szolgáltatás [muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás] igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj az adóévben legfeljebb a minimálbért meg nem haladó értékben, feltéve, hogy a belépőjegy, bérlet – a magánszemélynek ki nem osztott (nem juttatott) belépőjegyek, bérletek visszaváltása kivételével – nem visszaváltható, továbbá azzal, hogy nem adómentes az említett juttatásokra szóló utalvány.

Az adómentesen adható juttatás értékhatára 2023-ban (egy magánszemélyre vonatkozóan) 232 000 forintra emelkedett.

A muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítása a szavak hétköznapi jelentése alapján értelmezhető fogalmak. Az állatkerti szolgáltatás esetében is megállapítható a közművelődési funkció, így állatkertbe szóló belépőjegyeket is adómentesen adhat a munkáltató/kifizető.

A színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadások közös jellemzője, hogy az előadások élőszereplősek. Így a hagyományos színházi, cirkuszi és koncert produkciókon kívül ide sorolhatóak a komoly- és könnyűzenei előadások, továbbá a színház és zenei elemeket egyaránt tartalmazó produkciók (opera, operett), de ide tartoznak a kabaré vagy humorest jellegű fellépések is, függetlenül attól, hogy azokat ki szervezi, illetve milyen intézmény ad azoknak otthont.

A közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás értelmezéséhez a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (Kultv.) 1. számú mellékletének r) pontja ad iránymutatást, amely szerint közművelődési tevékenység a polgárok iskolán kívüli, öntevékeny, önművelő, megismerő, kultúraelsajátító, művelődő és alkotó célú cselekvése, amely jellemzően együttműködésben, közösségekben valósul meg. Közművelődési tevékenységet azonban nemcsak közművelődési intézményben [Kultv. 1. számú melléklet p) pont], hanem bármely helyen, például az úgynevezett közösségi színtéren [Kultv. 1. számú melléklet s) pont] is meg lehet valósítani.

Az előzőekből következően egy művelődési központ által szervezett vagy a faluháztól bérelt helyiségben működtetett táncház, bármilyen alkotó foglalkozás, klub, szakkör, ismeretterjesztő előadás is adómentes kulturális szolgáltatásnak tekinthető, ugyanakkor a piaci alapon szerveződő mozik tevékenysége nem sorolható ide.

Kulturális szolgáltatásra felhasználható utalvány

Az Szja tv. 1. számú melléklet 9.1. pontjában foglaltakra tekintettel adómentes a „kultúrautalvány” formájában adott juttatás is, ha azzal kizárólag a rendelkezésben felsorolt kulturális szolgáltatásokat lehet igénybe venni.

Abban az esetben azonban, ha az utalvány kibocsátója biztosítja azt a lehetőséget, hogy a magánszemély az utalványt visszaváltsa vagy azt más típusú utalványra vagy más vagyoni értékre cserélje, akkor az utalvány – figyelemmel a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményére és az Szja tv. 1. § (4) bekezdésében foglalt alapelvre is – nem felel meg az Szja tv. 1. számú melléklet 9.1. pontjának. Ezért, amennyiben az utalványra vonatkozó (általános) szerződési feltételek, az utalvány kibocsátójának hirdetése vagy más megismerhető gyakorlata (például a kibocsátó által, annak internetes felületén működtetett úgynevezett utalványtőzsde) alapján megállapítható, hogy a magánszemély jogosult az utalványt visszaváltani vagy becserélni, akkor az utalvány formájában adott juttatás már az utalványt juttató személy és a magánszemély viszonylatában adókötelessé válik. Így különösen, ha a munkáltató a munkavállalónak belépőjegyre, bérletre beváltható utalványt ad, de az utalványt a magánszemély az utalvány kibocsátójánál visszaválthatja, vagy más utalványra cserélheti, akkor a munkáltató által utalvány formájában adott juttatás adó- és járulékköteles bérjövedelemnek minősül.

Forrás: adozona.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × egy =