Május elejéig közel negyedmillióan nyújtották be szja-bevallásukat

Május elejéig mintegy 165 ezer egyéni vállalkozó, több mint 64 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el szja-bevallását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) – tájékoztatta az adóhivatal szerdán.

A közlemény szerint a többi, csaknem 300 ezer egyéni vállalkozónak, őstermelőnek és áfás magánszemélynek még május 22-éig van ideje, hogy kiegészítse a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maga töltse ki és küldje be a 22SZJA jelű bevallást.

Kitérek arra: az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet csupán egy „ajánlat”, ami nem válhat automatikusan bevallássá. A tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel. Amennyiben nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá ebben a körben.

Emlékeztettek: a NAV az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat használta fel. Mivel a nem kifizetőtől származó bevételek, jövedelmek, valamint az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek tevékenységéből származó bevételek, jövedelmek nem szerepelnek teljeskörűen a NAV nyilvántartásában, azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza. Ha volt ilyen bevétel, jövedelem, az adóbevallási tervezet egy kiegészítendő ajánlatként segít a bevallás elkészítéséhez.

Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő ebből a tevékenységből származó éves bevétele tavaly nem haladta meg az 1,2 millió forintot és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania. Az őstermelő ezt a NAV által kiküldött kiegészítő nyilatkozaton is jelezheti – írták.

A közlemény szerint az szja-bevallás határidő elmulasztása esetén a NAV 15 napos határidővel hiánypótlásra hívja fel az adózók figyelmét – közölték. Hozzátették, hogy az Infóvonal májusban hosszított nyitva tartással elérhető: május 15. és 19. között 8:30-tól 18 óráig, hétvégén (május 20-án és 21-én) 8:30-tól 13:30-ig, május 22-én pedig 8:30-tól 20 óráig. Pénteken 13:30-tól, a többi napon 16 óra után azonban kizárólag a személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatban kérhető segítség – ismertette a hivatal.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + tizennyolc =