BDO: Fontos dátumok közelednek a céges adózásban

Két fontos adókötelezettség teljesítésének is február 25-e a határideje, és mindkettő elmulasztása bírságot vonhat maga után ‒ hívta fel az érintett vállalkozások figyelmét Dr. Mucsi-Szabó Brigitta, a BDO Magyarország Adótanácsadó Kft. szakértője az Adó Online-hoz eljuttatott közleményben. Ezen határidőig kell teljesíteniük áfakötelezettségüket az éves bevallási gyakoriságú adóalanyoknak, de a rehabilitációs hozzájárulás különbözetét is február 25-ig kell átutalni, ha a befizetett előlegek összege az éves hozzájárulásnál kevesebb.

Az éves áfabevallási gyakoriságot az alábbi három feltétel egyidejű teljesülése alapozza meg:

  1. A tárgyévet megelőző második évben az elszámolandó adó éves összege ‒ előjelétől függetlenül‒ nem érte el a 250 ezer forintot.
  2. A forgalom éves összege nem haladja meg az 50 millió forintot.
  3. Az adóalany ne rendelkezzen közösségi adószámmal.

Az adóalanyoknak folyamatosan figyelniük kell a kritériumok fennállását, ugyanis a bevallási gyakoriság az értékhatár túllépése és/vagy közösségi adószám generálása miatt évközben is változhat.

A rehabilitációs hozzájárulási kötelezettség a munkaadó oldalán akkor áll fenn, ha legalább 25 főt foglalkoztat, de a megváltozott munkaképességű munkavállalók aránya nem éri el a létszám 5 százalékát. A számításhoz az átlagos éves statisztikai létszámot kell figyelembe venni. A jogszabály bizonyos feltételekkel mentesíti a kötelezetteket a hozzájárulás megfizetése alól, de ezt körültekintően kell ellenőrizni, mivel a NAV a bevallás vagy a fizetés elmaradása esetén is jogosult mulasztási bírságot kiszabni, ahogy természetesen az áfabevallás benyújtásának elmulasztása, illetve késedelmes fizetése esetén is.

Fontos, hogy a fenti két eset csak a figyelemfelhívást szolgálja, a kötelezettségek fennállását a cégeknek minden esetben a jogszabály teljes szövegéből kell megállapítaniuk!

Forrás: ado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =