NAV-figyelő 50. hét: az online számlaadat szolgáltatás leggyakoribb hibái

1. Az online számlaadat-szolgáltatás leggyakoribb hibái és azok megoldása

  • NAV Online Számlázó programjából kiállított számláról nem kell az Online Számla rendszer kézi rögzítő felületén adatot szolgáltatni, mert az adatszolgáltatási kötelezettséget a NAV Online Számlázó programja automatikusan teljesíti.
  • Online pénztárgéppel előállított egyszerűsített számlákat nem kell rögzíteni az Online Számla rendszerben, mivel azokról a pénztárgép küld adatot.

  • Az Online Számla rendszerbe beküldött számlaadatok összességének technikai érvénytelenítése nem azonos a hibás adatokkal kiállított számla érvénytelenítésével. Technikai érvénytelenítésről akkor van szó, ha maga a kiállított számla helyes, azonban az arról teljesített adatszolgáltatás helytelen. Ekkor módosító vagy érvénytelenítő számla kiállítása nem indokolt, kizárólag a számláról teljesített adatszolgáltatást kell érvényteleníteni.
  • NAV Online Számlázó programja által teljesített számlaadat-szolgáltatás technikai érvénytelenítését kizárólag a NAV Online Számlázó programjában lehet kezdeményezni, a Számlák listaoldalon az adott számla sorának végén található ikonra kattintva választható Technikai érvénytelenítés funkcióval.
  • A kiállított számlákat módosító, illetve érvénytelenítő számlák esetében hivatkozni kell az eredeti bizonylatra az adatszolgáltatásban is.
  • Forinttól eltérő pénznemben kiállított számlákról teljesített adatszolgáltatás során nem szabad összekeverni a forintban és a külföldi pénznemben kifejezett értékeket, mivel az a számlától nagyságrendekkel eltérő adatokat eredményezhet.
  • Ha az adózó elsődleges felhasználója valamilyen okból az Online Számla rendszerben újragenerálja a technikai felhasználóhoz tartozó XML-aláírókulcsot és XML-cserekulcsot, az új kulcsokat rögzíteni kell a számlázó programban, különben az interfészen keresztüli adatküldés meghiúsul.
  • Kiemelten fontos a vevő adószámának pontos rögzítése, hogy mindig a gazdasági eseményben érintett valós partner szerepeljen az adatszolgáltatásban.
  • Csoportos áfaalany vevő esetében a csoportazonosító számot kell rögzíteni az adatszolgáltatásban, nem pedig az egyes csoporttagok adószámát.

Javasolja a NAV az online számlaadat-szolgáltatással kapcsolatosan egy saját belső kontrollfolyamat kiépítését az Online Számla rendszer lekérdezési lehetőségének segítségével, továbbá az Online Számla rendszer Szolgáltatások menüjéből elérhető Használati statisztika időszakos áttekintését.

2. 2021: új online nyomtatványok  a NAV-nál

  • 2021 elejétől már a háztartási munkával kapcsolatos bejelentések is teljesíthetők online formában.
  • A nullás bevallás kiváltására szolgáló nyilatkozat (NY) beküldése a webes felületen még egyszerűbbé válik.
  • Az egyre népszerűbb kisvállalati adózás megkönnyítésére a kiva-bevallás (21KIVA) szintén elérhető lesz az ONYA felületén, és
  • a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására szolgáló nyomtatvány (21TFEJLH) esetében is csupán néhány adat kitöltésével benyújtható lesz a bevallás.

Előnyük, hogy az azonosító adatok a bevallási nyomtatványokon automatikusan megjelennek, ami gyorsítja és megkönnyíti kitöltésüket.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat arról, hogy elérhetőek a foglalkoztatottakra vonatkozó adatok, hogy miként adózik a Budapest-bérlet, mely NAV-feketelisták frissültek, és kik számíthatnak adóellenőrzésre.

Forrás: ado.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =