Egyéni vállalkozásból megmaradt készlet értékesítése új bt.-ben

Katás egyéni vállalkozás tavaly októberben vásárolt értékesítésre szánt ajándéktárgyakat, melyek egy része készleten maradt nála, amikor idén júliusban megszüntette az egyéni vállalkozását. Augusztusban bt.-t alapított, s azon keresztül szeretné értékesíteni az ajándéktárgyakat. Hogyan lehet ezt megtenni, lehetőleg további adófizetés és magánszemélyként történő adószám igénylése nélkül? – kérdezte az adozona.hu olvasója. 

Harmincnégy féle, összesen valamivel kevesebb mint 100 darab termékről van szó (non-food termékek, bögrék, kitűzők, füzetek stb., elektronikai nincs közöttük), kb. bruttó 160 ezer forint beszerzési értéken. Ezek szabályosan, áfa megfizetésével kerültek az egyéni vállalkozás birtokába. Az érintett magánszemély idén augusztusban indított egy katás betéti társaságot, melynek ő a 99 százalékos tulajdonrésszel rendelkező beltagja. Magánszemélyként eladhatja a bt.-jének a termékeket? – tudakolta olvasónk.

A szakértő, Szipszer Tamás álláspontja szerint nincs annak akadálya, hogy a szóban forgó termékeket a magánszemély értékesítse a saját betéti társaságának mint jogi személynek. Tény azonban, hogy mivel a felek kapcsolt vállalkozási viszonyban állnak (függetlenül attól, hogy a magánszemély már nem vállalkozó), a szerződéskötéstől számított 15 napon belül be kell jelenteniük a kapcsolt vállalkozási viszonyt.

A betéti társaságnak a változásbejelentő nyomtatványon kell megadnia a kapcsolt vállalkozásnak minősülő másik személy nevét (elnevezését), székhelyét (telephelyét) és adóazonosító számát az első szerződéskötésüket követő tizenöt napon belül, valamint a kapcsolt vállalkozási viszony megszűnését a megszűnést követő tizenöt napon belül.

Egyébként a termékek értékesítése ingó értékesítés esetén nem jár adófizetéssel, ha annak ellenértéke nem haladja meg éves szinten a 600 ezer forintot. Vagyis például a kérdésben említett 160 ezer forint értékű ingóállomány értékesítése önmagában nem jár adófizetéssel.

Forrás: www.adozona.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 2 =