Ezt kell tudni 2020-ban a SZÉP-kártyás juttatásról

A koronavírus-járvány szülte jogszabályok dzsungelében nem könnyű eligazodni az adószabályokban, többek között a SZÉP-kártya-támogatást érintő változásokban. Cikkünkben összefoglaltuk a tudnivalókat.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 71. paragrafusának (1) bekezdésétől eltérően, 2020-ban a béren kívüli juttatásként adható Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) támogatásnak jóval kedvezőbbek a feltételei, mint korábban. A hatályos rendelkezéseket felülíró szabályokat 2020. június 18-áig a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. kormányrendelet 3-4. paragrafusai, 2020. június 19-étől a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 40. paragrafusa tartalmazza.

Milyen összegű támogatás minősül béren kívüli juttatásnak 2020-ban?

A SZÉP-kártya egyes alszámláira a munkáltató által a munkavállalónak béren kívüli juttatásként

– a szálláshely alszámlára legfeljebb évi 400 ezer forint (225 ezer forint helyett),
– a vendéglátás alszámlára legfeljebb évi 265 ezer forint (150 ezer forint helyett),
– a szabadidő alszámlára legfeljebb évi 135 ezer forint (75 ezer forint helyett),

együttvéve legfeljebb az éves rekreációs keretösszeget meg nem haladó összegű támogatás utalható 2020-ban.

Az éves rekreációs keretösszeg

– amennyiben a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll – ha a munkáltató költségvetési szerv – évi 400 ezer forint (200 ezer forint helyett), más munkáltató esetében évi 800 ezer forint (450 ezer forint helyett);

– a 400 ezer, illetve a 800 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló jogviszonya csak az év egy részében áll fenn.

Nem kell a rekreációs keretösszeget arányosítani, ha a munkaviszony a magánszemély halála miatt szűnik meg. Szintén nem kell arányosítani az egyes alszámlákra vonatkozóan előírt értékhatárokat.

Az előbbi értékhatárokat meghaladó támogatás, illetve az előbbi értékhatárokat meg nem haladóan az adóévben folyósított támogatások együttes értékének az éves rekreációs keretösszeget meghaladó része egyes meghatározott juttatásként adóköteles.

A társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja is munkavállalónak minősül, így esetében is az említett előírások szerinti mértékben és feltételekkel adható SZÉP-kártya-támogatás.

Fontos: az alszámla-értékhatárokat 2020-ra meghatározó jogszabályszöveg nem tartalmazza a „több juttatótól származóan együttvéve” kitételt. Ez azt jelenti, hogy

– idén, ha a magánszemélynek egyidejűleg vagy egymás után több munkáltatója van, akár mindegyiktől kaphat béren kívüli juttatásként 400-400 ezer forint támogatást a szálláshely alszámlájára, 265-265 ezer forint támogatást a vendéglátás alszámlájára, 135-135 ezer forint támogatást a szabadidő alszámlára;

– a 2020. április 21. után folyósított támogatások tekintetében nem szükséges a munkavállaló nyilatkozata arról, hogy más munkáltatótól mennyi támogatást kapott.

Forrás: www.ado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 3 =