Koronavírus-járvány: így néz ki a könnyítés a kataalanyoknak a gyakorlatban

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. kormányrendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. kormányrendelet tételes adó alóli mentesülést kínál azon kataalany vállalkozásoknak, melyeket a legközvetlenebbül érintenek a korlátozások, a társadalmi érintkezések előírások szerinti és jól felfogott érdeken alapuló önkéntes visszaszorulása.

Mint mindig, a kihirdetett jogszabály szövege ezúttal is vetett fel, hagyott nyitva bizonyos kérdéseket az elméleti értelmezés és a jogalkalmazás számára. Mostanra minden kisadózó láthatja az adófolyószámláján a márciusi előírásokat.

Ki mentesülhetett?

Eltérően az ugyanezen kormányrendeletben meghatározott szociálishozzájárulásiadó- és kisvállalatiadó-kedvezményektől, a kisadózó vállalkozások tételes adója esetében a rendelet nem követelte meg, hogy tényleges főtevékenységként folytassa a kedvezményben részesített tevékenységet a vállalkozó. Pedig – noha a katás vállalkozás nem köteles kettős könyvvezetésre – bevételi nyilvántartása vagy kiállított számlái, nyugtái alapján elméletileg megállapítható lenne, hogy a megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele mely tevékenységből származott (avagy, hogy az adott tevékenységből megszerzett bevétel eléri-e legalább a bevételének 30 százalékát).

A rendezőelv a jogalkalmazás gyakorlatában végül – összhangban a jogszabály szövegével – tapasztalataink alapján az lett, hogy amely vállalkozásnál egyidejűleg igaz volt, hogy

– 2020 februárjában már kataalany volt és

– 2020 februárjában már szerepelt az adózói törzsadatokban a kedvezményezett tevékenységek valamelyike (akár főtevékenységként, akár egyéb tevékenységként),

annak az adófolyószámlája kötelezettség oldalán a 288 Kisadózó vállalkozások tételes adója adónemen 2020. 04. 14-ei dátummal a megfelelő összegű tételes adó előírása mellett megjelent azonos összeggel, de negatív előjellel a „COVID-19 nemzetgazd. enyhítés” tétel.

Aki kimaradt

A fentiekben említett, februári állapotot vizsgáló feltételek miatt nem részesültek a kedvezményben azok a vállalkozások, melyek kedvezményezett tevékenységet folytatnak ugyan (akár egyedüli főtevékenységként, akár ténylegesen folytatott további tevékenységként) és így minden bizonnyal a gazdasági hátrányok elszenvedői, azonban még éppen a veszélyhelyzet kihirdetése előtti napokban, a gazdasági konjunktúra idején kezdték meg tevékenységüket (például egy 2020. március 2-án, hétfőn vállalkozást indító fodrász).

Ugyanígy nem vonatkozik a könnyítés azokra sem, akik márciustól tértek át a kata szerinti adózásra a vállalkozói személyi jövedelemadózás (VSZJA) alól.

Aki bekerült

Tapasztalataim szerint az enyhítésben részesülhettek azonban azok a széles tevékenységi körrel rendelkező katás vállalkozások, amelyek csak nagyon ritkán végzik, ténylegesen réges-régen nem végzik, vagy soha nem is végezték a kedvezményezett tevékenységet, azonban hosszú-hosszú tevékenységlistát jelentettek be már az induláskor („ki tudja, hátha jó lesz még valamire” felkiáltással), vagy tevékenységük módosításaikor csak az újonnan és ténylegesen folytatni kívánt TEÁOR (ÖVTJ) kódokat adták a listához, az aktualitásukat veszítő kódok törlése nélkül.

Forrás: www.adozona.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + 8 =