A NAV most jutott el oda, hogy ellenőrizze, a katások túllépték-e a kataalanyiság feltételéül meghatározott, maximum 100 000 forintnyi adótartozást.

Leegyszerűsítve, azon katások, akiknek 100 000 forintot meghaladó katatartozásuk van, felszólító levelet fognak kapni, és ha nem rendezik, kiesnek a kata hatálya alól, ami nagyon komoly következményekkel jár. Fontos tudni, hogy csak akkor esnek ki, ha az átvett határozatra nem fellebbeznek, vagy az jogerőssé – véglegessé – válik. Tehát, ha a határozat után rögtön megfizetik a tartozást, akkor katázhatnak tovább.

A kataalanyiság adótartozás miatti megszűnésével kapcsolatosan már olvashattak az Adózónán, példákat is felhozva (a cikk itt található). Jelen írásunk aktualitását az adja, hogy tapasztalatunk szerint idén a NAV kapacitáshiánnyal küzdött ezen határozatok meghozatala terén, de most elkezdte a törlő határozatok tömeges kiküldését.

A jogszabályi háttér a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 5. § (1) j) pontja: a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság megszűnik az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napjával, ha a kisadózó vállalkozás állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot, azzal, hogy az állami adóhatóság visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozatát, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozását az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizeti.

Kijelenthetjük, hogy év végi tartozástól függetlenül a kataalanyiság megmenthető, de odafigyelést igényel. Nézzük, milyen intézkedéseket tegyenek meg haladéktalanul a katások!

Sajnos az a tapasztalat, hogy a legtöbb adóalany nem szokta havi, sőt még éves rendszerességgel sem ellenőrizni az adófolyószámláját. Javasoljuk, hogy most tegyék meg, mert csak időbe kerül, pénzbe nem!

Teendők

1.Kérjünk le haladéktalanul egy adófolyószámlát! Adófolyószámlát a magyarorszag.hu-ra bejelentkezve az “eBEV-szolgáltatások” alatt lehet lekérdezni. Itt a “Szolgáltatások” menüpont után az “Adószámla és pótlékadat” pontot kell választani, azután az “Adószámla” fület. Itt indíthatunk “Új lekérdezés”-t.

Nagyon fontos, hogy az adózót (kataalanyt) válasszuk ki és időpontnak a tavaly év végi (2018. 12. 31.) dátumot jelöljük meg! Ekkor fogjuk látni az év végi egyenlegünket. Illetve, ha lekérjük az aktuális dátumra is a folyószámlánkat, akkor az idei előírásokat és befizetéseket is pontosan láthatjuk. Amennyiben az év végi adófolyószámla 100 000 forintot meghaladó tartozást mutat, teendőnk van.

2.Kérdezzük le a törzsadatunkat! Ezt ugyanígy az eBEV oldalon kell, a “Szolgáltatások” “Törzsadat” pont alatt. Itt is figyeljünk arra, hogy a megfelelő adózót válasszunk ki! A legenerált pdf dokumentumban nézzük meg, hogy egyáltalán kataalanyok vagyunk-e! A fő adatainknál szerepelnie kell: “Kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozik”. Ha ez nem szerepel, akkor vagy kiraktak a kataalanyiság alól, vagy egyáltalán nem sikerült a bejelentkezésünk.

3.Figyeljük az ügyfélkapu vagy cégkapu tárhelyünket! Az idei év tapasztalatából elmondhatjuk, hogy a vállalkozók, vállalkozások egyáltalán nem fordítanak kellő figyelmet tárhelyük ellenőrzésére. Sokan azt sem tudják, hol kell ezt megtenni, mi a különbség az ügyfélkapu- és cégkaputárhely között, és egyáltalán mi a jelentősége.

Nagyon röviden leírva, az elektronikus tárhelyünkre érkezik már valamennyi NAV-iratunk nem postán (egyes eseteket kivéve, például, ha egy társaság nem csinált még cégkaput, mert ez esetben postai úton), és ha nem vesszük át, az olyan mintha átvettük volna. Ugyanis a második értesítéstől számított 5. napon kézbesítettnek kell tekinteni az iratot. Tehát, amennyiben a cégkapu- vagy ügyfélkaputárhelyre megkaptuk a kataalanyiság törlését kimondó határozatot, de nem vettük át, ettől függetlenül az véglegessé vál(hatot)t.

A tárhelyre ezen a linken lehet bejelentkezni. Belépve ott találjuk először az ügyfélkapunk tárhelyét és a hozzánk rendelt társaságok szerint azok adószámát, amelyek a társaságok cégkapu tárhelyét jelölik. Az iratok 30 napig őrződnek meg a tárhelyen. Amennyiben a tárhelyünket nem néztük volna idáig, az eddigi iratok a magyarorszag.hu-n az eBEV szolgáltatások “lekérdezés” menüpontjában lekérdezhetők.

4. Ha tavaly év végén tartozásunk volt és még fennáll, akkor haladéktalanul rendezzük! A rendezés automatikus vagy normál részletfizetési kérelem formájában is történhet. Itt azonban figyelembe kell venni, hogy erre csak akkor van időnk, ha még nem kaptuk meg a törlő határozatot.

Ha kiestünk a kata hatálya alól, akkor nagy valószínűséggel komoly adófizetési és teljesen más bevallási kötelezettség fogja terhelni vállalkozásunkat. Ebben az esetben társaságnál  a Tao. tv., egyéni vállalkozásnál az Szja tv. hatálya alá fogunk tartozni, ahol, ha a kataalanyiság vállalkozását főállásban végeztük, már csak járulékszempontból is sokkal rosszabbul fogunk járni. Úgyhogy előzzük meg a bajt és teljesítsük a kataalanyiság feltételeit!

Forrás: www.adozona.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + 3 =