Személyi jövedelemadó kedvezmények

Cikkünkben sokakat érintő személyi jövedelemadó kedvezményeket mutatunk be, kitérve mértékükre, a jogosultsági körökre és azok gyakorlati értelmezésére.

Elsődleges tudnivaló, hogy az adókedvezményt csak az a jogosult tudja érvényesíteni, akinek volt az adóévben összevont adóalapba tartozó jövedelme. Az összevont adóalap a magánszemély által az adóévben megszerzett összes önálló tevékenységből (pl. megbízási jogviszonyból, ingatlan bérbeadásból), nem önálló tevékenységből (pl. munkaviszonyból, társas vállalkozói jogviszonyból) származó, és egyéb jövedelmek összege.

Fizetendő adó megállapítása a kedvezmények sorrendben történő figyelembevételével:

Összevont adóalap megállapítása

–  Első házasok kedvezménye

–  Családi kedvezmény____________________________                                  

= Kedvezményekkel csökkentett adóalap

x 15% SZJA____________________________________

= összevont adóalap adója

– kedvezmények (pl.: súlyos fogyatékossági kedvezmény)

= Fizetendő adó

Az első házasok kedvezményével az arra jogosult magánszemély az összevont adóalapját csökkentheti, a családi adókedvezményt megelőzve. Ez azért fontos, mert ha valaki mindkét kedvezményre jogosult és nincs elegendő adóalapja, akkor a családi kedvezményt esetleg már nem tudja teljes mértékben igénybe venni. Ilyen esetben célszerű megvizsgálni, ki jogosult még az adott kedvezményre, és számolni, hogy maradéktalanul élni lehessen a kedvezmény érvényesítésének lehetőségével. Különösen fontos ez, ha a magánszemély még a súlyos fogyatékosság kedvezményére is jogosult, hiszen ez nem megosztható, és az előbb említett két, adóalapot csökkentő kedvezmény igénybevétele után, a maradék adóból érvényesíthető.

A kedvezmények a jogosultság fennállásának időszakára járnak, függetlenül az adóköteles jövedelemszerzés hónapjainak számától. Tehát ha 2018-ban csak 4 hónapot dolgozott a személy, de egész évben jogosult valamelyik kedvezményre, az adóbevallásban érvényesítheti összevont adóalapba tartozó jövedelme, és a kedvezmény összegének függvényében.

Példa 1:

Egy kedvezményezett eltartott után családi adókedvezményre jogosult anya 2018-ban január 5-től április 20-ig tartó munkaviszonyból származó jövedelme 850 000 ft, az év többi időszakában háztartásbeli volt, jövedelemmel nem rendelkezett.

Függetlenül attól, hogy hány hónapot dolgozott, mivel az összevont adóalap mértéke eléri az 1 gyermek után érvényesíthető 800 040 ft-ot, ezért év végén az adóbevallásában a teljes összegig érvényesítheti a kedvezményt.

  • Ha a jövedelem az előzőek szerinti feltételek fennállása mellett 515 000 ft, akkor e mértékig érvényesíthető az adókedvezmény, a fennmaradó összeg 15 %-a pedig családi járulékkedvezményként igényelhető, legfeljebb az év közben levont járulékok mértékéig.

Példa 2:

  1. december 16-án házasságot kötött pár hölgy tagjának 2018. július 1-től augusztus 10-ig tartó munkaviszonyából származó jövedelme 410 000 ft, az év többi időszakában egyetemistaként tanult, jövedelemmel nem rendelkezett. Az ifjú férj a teljes évben kisadózó egyéni vállalkozó volt, más jövedelemmel nem rendelkezett.

Első házasok kedvezményére 2018. januártól jogosultak, melyet feleség az adóbevallásában egy összegben érvényesíthet.

  • Ha a jövedelem az előzőek szerinti feltételek fennállása mellett 250 000 ft, akkor csak e mértékig érvényesíthető az adókedvezmény, mert csak ennyi volt 2018-ban összesen kettőjük összevont adóalapba tartozó jövedelme.

Első házasok kedvezménye

Jogosult az a pár – életkortól függetlenül – akinek:

  • házasságkötésére 2014. december 31-ét követően került sor – akár belföldön, akár külföldön, és legalább egyiküknek ez az első házassága,
  • élettársi kapcsolatuk hivatalos bejegyzésére a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009. évi XXIX. törvény rendelkezései szerint, 2014. december 31-ét követően került sor és legalább egyiküknek ez az első bejegyzett élettársi kapcsolata.

Összege jogosultsági hónaponként 33 335 forint, ami adóba átszámítva 5 000 forintot jelent a házassági életközösség fennállása alatt. A házasságkötés hónapját követő hónaptól igényelhető, és 24 hónapon keresztül vehető figyelembe.

Például: 2018. december 1-én kötött házasság esetén az első házasok kedvezménye 2019. január 1-től 2020. december 31-ig igényelhető, tekintettel arra, hogy az adókedvezmény nem arányosítva, hanem mindig teljes hónapra számítandó.

Érvényesítés módja

  • a munkáltató felé leadott nyilatkozattal havonta, vagy
  • év végén egy összegben a személyi jövedelemadó bevallásban.

Érvényesítheti a házaspár egyik tagja az egész összeget, vagy igénybe vehetik közösen is, ekkor együttesen havi 5 000 ft-al kevesebb adót fizetnek. Az igénybevétel feltétele, hogy a házastársak az adóbevallásban tüntessék fel egymás adóazonosító jelét, nyilatkozzák le hogy a kedvezményt megosztják e, illetve melyikük veszi igénybe azt.

Megszűnik a jogosultság, ha a házassági életközösség felbomlik, vagyis válás esetén, illetve ha az egyik fél meghal.

Ha valaki nem vette igénybe eddig az első házasok kedvezményét, de jogosult volt rá, visszamenőleg megteheti. Ehhez önellenőrzést kell benyújtania a 2015 és azt követő jogosultsági évekre amikor volt összevont adóalapja, amiből érvényesíthető az adókedvezmény.

Forrás: ado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + tíz =