A NAV-ra támaszkodik a jövőben a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jövőre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járulékbevallásaiból állítja elő és publikálja a havi kereseti adatokat – közölte a KSH.

A közlemény szerint a járulékbevallásokban részletes személyi, illetve álláshely szintű adatok szerepelnek a betöltött álláshelyekről és a jövedelmekről, így olyan alapinformációk válhatnak kiszámíthatóvá, amelyek eddig nem álltak rendelkezésre a statisztikai hivatal adatgyűjtésében. Példaként a medián keresetet és a keresetek eloszlását említették.

A kereseti adatok változása nagy érdeklődésre számot tartó mutató, emiatt a KSH ezt havi gyakorisággal közzéteszi. A vizsgálat jelenleg a legalább öt munkavállalót foglalkoztató vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél és a megfigyelésbe bevont nonprofit szervezeteknél teljes munkaidőben alkalmazásban állókra vonatkozik, emiatt nem terjed ki a magyarországi munkavállalók teljes körére.

Az átlagkereseti adatokat biztosító adatgyűjtésben a megkérdezett szervezetek a munkavállalók egy-egy csoportjára összesítve jelentik az adott hónapra vonatkozó kifizetett keresettömeget és az adott csoport havi átlagos állományi létszámát. A KSH szerint az így kapott adatgyűjtés összesített információiból kizárólag az átlagkereseti adatokat tudják publikálni, a keresetek személyi eloszlására, illetve a helyzeti középérték (medián) meghatározására ez az adatforrás nem alkalmas.

A kereseti adatok jobb megismeréséhez részletesebb adatok, statisztikai információk szükségesek, a hivatal ezért döntött a keresetstatisztikai adatgyűjtését megújításáról – olvasható a KSH közleményében.

(MTI)

Forrás: ado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × három =