2018. évi adóváltozásokról – 4. rész

Általános forgalmi adó: 2018. január 1-től 5 % áfa terheli a halak (kivéve cápa) és sertés belsőségek értékesítését, internetszolgáltatást. Emellett az igazán fontos változás, hogy az éttermi vendéglátás szolgáltatásnyújtása is 5%-ra módosul az alábbi feltételekkel:

– helyben készített és helyben fogyasztott ételek, valamint a helyben készített alkoholmentes italokra vonatozik (a vendég leül és kiszolgálja a pincér)

Sajnos ezzel egyidőben a kedvezményes adóalapot 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás is terheli. Felhívjuk kedves vendéglátóipari szolgáltatást nyújtó ügyfeleink figyelmét arra, hogy 2018 évben ezzel az új adóval is számoljanak.

A catering szolgáltatás változatlanul 27 %-os ÁFA kulccsal adózik, melyet turizmusfejlesztési hozzájárulás nem terhel.

Elektronikus adatszolgáltatás 2018. július 1-től

2018. július 1-től kötelező a számlázó programokat összekötni a NAV rendszerével, hasonlóan a pénztárgépek működéséhez. A program minden 100.000 Ft-ot elérő ÁFA összegű számlakibocsátással egyidőben az adatokat internet útján továbbítja a NAV felé. A nyomdai úton előállított (köznapi néven kézi számlatömbökben) kiállított számlákról adatot kell szolgáltatni 5 naptári napon belül a 100-500 eFt közötti áfa tartalom esetén, 1 naptári napon belül az 500 eFt-ot meghaladó ÁFA esetén.

Reklámadó

Adóköteles a  reklám ellenszolgáltatás fejében történő közzététele médiaszolgáltatásban, sajtóban, szabadtéri reklámhordozón, interneten. A reklám saját célú közzététele, vagyis ha az adózó saját termékét, áruját, szolgáltatását reklámozza, az nem keletkeztet reklámadó-kötelezettséget. Azon adózók, amelyek kizárólag saját célú reklám közzététele okán minősültek adóalanynak, vagyis a 100 millió forintot meghaladó adóalapjuk kizárólag a saját célú reklám közzétételével kapcsolatban közvetlenül felmerült költségekből adódott, az új szabályok szerint – reklám-közzétevőként – nem minősülnek adóalanynak.

A 2017. július 1-jétől hatályos szabályok szerint az adó mértéke

  • 2017. január 1-je és 2017. június 30-a között az adóalap 0%-a,
  • 2017. július 1-jétől az adóalap 7,5%-a.

Az új szabályok szerint mentes az adó alól a reklám-közzétevő adóalany adóköteles tevékenységéből származó adóévi nettó árbevételéből 100 millió forint [Ratv. 5. § (3) bekezdés]. A mentesség csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül, amely az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1407/2013/EU bizottsági rendelet szabályaival összhangban vehető igénybe [Ratv. 5. § (4) bekezdés]. Ez alapján a 3 egymást követő adóévben az adórendszeren belüli és adórendszeren kívüli de minimis támogatások együttes összege – általános esetben – nem haladhatja meg a 200 ezer eurót. Ezt a 3 adóévre vonatkozó korlátot nem adózónként, hanem egy és ugyanazon vállalkozásonként kell számításba venni a rendelet értelmében.

Az adóbevallást 2018. május 31-ig a 1794-es nyomtatványon kell benyújtani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 3 =