Mit jelenthet Matolcsy György adóreformja?

A jegybankelnök, zöld-, digitális és forgalmi adóra koncentráló reformot sürgetett a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi alapkamat-emelése után. A Világgazdaság adószakértőket kérdezett: mi lehet a háttérben?

Számos területen volna igény a Matolcsy György által a legutóbbi kamatemelés után említett zöld- és digitális reformra, de a Világgazdaságnak nyilatkozó adószakértők szerint a forgalmi adóval a költségvetés stabilitása érdekében óvatosan kell bánni.

Egyelőre még nem körvonalazódott, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke mire is gondolhatott konkrétan az átalakítási javaslataival kapcsolatban. Az MNB szerint mindenesetre a gazdasági stabilizációs program kidolgozása megkezdődött, és a következő hetekben adják át a kormánynak.

Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adószakértője szerint a magas inflációs adatok miatt felvetődhet, hogy a fogyasztói árak csökkenthetők-e az általános forgalmi adó kulcsának mérséklésével. Ugyanakkor a termékek és szolgáltatások egyes elemeinél, különösen az alapvető élelmiszereknél ez nem valósulna meg, mert már most is az alacsonyabb, 5 százalékos kulcsba tartoznak, ami nem mérsékelhető tovább az Európai Unió rendelkezései miatt.

Kántor Balázs, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda adócsoport-vezetője úgy látja az áfacsökkentés nem eredményez árcsökkentést, mert azt a kereskedők inkább lenyelik.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere arra a következtetésre jutott, hogy Matolcsy György nyilatkozata a fogyasztási adók súlyának további növekedését takarhatja. Szerinte a digitális adóreformmal kapcsolatban az is kérdés, hogy a nagy a NAV jókora csúszásai mellett valójában az adózási kapcsolatok további digitalizálását vagy a digitális világban megjelenő újfajta termékek, szolgáltatások forgalmi típusú adóját értette-e a jegybank elnöke.

A szakértők abban egyetértettek, hogy a zöldadók erősítése remek lépés lenne, ám nagy kérdés, hogy az energiaárak emelkedése idején megfelelő-e az időzítés.

(Világgazdaság)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + tizenkettő =